Har du digital røntgen?

PACS – mere end blot backup

Af Lars Knudsen Granly, DVM (Cert.SAD)
AniCura Animal Hospital, København

Hvorfor er en god PACS løsning dyrlægens bedste ven?

 

Igennem de senere år har en stor del af dyrlægepraksis i Danmark skiftet deres gamle kemibaserede traditionelle røntgen ud med digital røntgen.

Digital røntgen giver store fordele i det daglige arbejde som dyrlæge. Det har aldrig været nemmere eller hurtigere, at tage billeder af god diagnostisk kvalitet. De digitale modaliteter giver dyrlægen en rigtig god faglig, og forretningsmæssig værdi for investeringen.

Digital billeddiagnostik giver en række nye muligheder, men også nogle udfordringer. Digitale røntgenbilleder kan bearbejdes med billedbehandlingssoftware, og dermed give klinikeren mulighed for at hente meget mere diagnostisk information i optagelserne.

Billederne kan nemt deles med andre – f.eks. dyreejere, kolleger eller telemedicin services.

Alle digitale diagnostiske billeder gemmes i det såkaldte ”DICOM” filformat, der foruden selve billeddate, også lader hvert enkelt billede indeholde en række oplysninger om f.eks. patienten, ejeren samt tid, sted, dato osv.

DICOM filer er meget store og datatunge filer, så der vil hurtigt opstå et behov for at kunne lagre store mængder data.

Lagring af data kan gøres lokalt på den server der er knyttet til røntgenapparatet, men enhver server løber på et eller andet tidspunkt tom for plads, og nedbrud af en server med følgende datatab, er desværre også en reel risiko der skal overvejes.

Derfor er det vigtigt at billedfilernes opbevaring og Backup procedure er både sikker, nem, hurtig og automatisk.

En effektiv PACS løsning i ”skyen” imødekommer alle disse kriterier.
Væk er behovet for investering i lokale servere, der er dyre i anskaffelse, sårbare for nedbrud og skal palaceres både i – og udenfor huset, for at give backup’en tilstrækkelig sikkerhed.

Få mest muligt ud af dine digitale diagnostiske billeder

Det giver stor faglig tilfredsstillelse, at kunne stille den korrekte diagnose på baggrund af en god billeddiagnostisk undersøgelse. Mindst lige så vigtigt for succesfuld behandling af patienten, er den information omkring diagnosen man kan give til kæledyrets ejer. At demonstrere de diagnostiske fund for en ejer på en god og illustrativ måde, er nemt og hurtigt med en Cloud baseret PACS løsning, der er koblet op på en brugervenlig Web-Viewer. Man kan således vise sine røntgen, og andre diagnostiske billeder på enhver computer eller enhed, der har adgang til internettet.

 

Udnyt alle muligheder for at gøre digital røntgen til et effektivt og indbringende arbejdsredskab.

 

Dyrlægens klienter har i dag meget store krav til den service de modtager når de besøger klinikken. Der forventes et meget højt niveau af information og kommunikation. At kunne dele sine røntgenoptagelser med dyreejeren giver ikke kun tilfredse klienter, men også bedre compliance i behandlingen, samt ikke mindst, trofaste kunder til dyreklinikken. Trofaste kunder er dyrlægens vej til bedre indtjening.

Her kommer den cloudbaserede PACS løsning igen dyrlægen til gode.

Høj kvalitet i billediagnostikken kræver naturligvis, at der anvendes effektivt moderne røntgen eller scanningsudstyr. Lige så vigtigt, er den kliniske information der kan hentes i billederne. I en travl hverdag kan det være uvurderligt for dyrlægen, at få en ”second opinion” på udfordrende røntgenoptagelser.
En PACS der gør det muligt at sende optagelser nemt og hurtigt til en telemedicin service, eller til en kollega på et henvisningshospital, vil give dyrlægen nye og bedre muligheder for at servicere sine klienter, og deres dyr.

9 Spørgsmål du skal tænke over inden du investere i en PACS løsning.

  1. Hvad koster installationen, og hvad er inkluderet heri?
  2. Kræves der indkøb af hardware, f.eks en server?
  3. Betales der for mængden af billeddata der gemmes i systemet, eller betaler man pr. studie?
  4. Bliver billeddata kun backup’et på en lokal server, eller er der også ekstern backup i ”Skyen”
  5. Kan PACS håndtere billeder fra alle modaliteter: Røntgen, Dental røntgen, Ultralydsscanner og evt CT/MR?
  6. Er der nem adgang til Dansk support?
  7. Er brugervenligheden i top på PACSEN’s software?
  8. Har PACSEN mulighed for integration med telemedicin services?
  9. Er det nemt og sikkert at give eksterne adgang til PACS indhold, så et studie kan deles med f.eks kolleger, dyreejere og henvisnings hospital?